Programma's

Sociaal domein

6.Sociaal domein

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden maatschappelijke ontwikkeling, jeugd, arbeidsparticipatie, leefbaarheid en wijkgericht werken, vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. Samen vormen deze beleidsvelden het sociaal domein. Hier rekenen we ook natuur- en milieueducatie toe. Voor het realiseren van de opgaven in het sociaal domein nemen we ook onderdelen uit de beleidsvelden sport, cultuur, veiligheid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, gezondheid en onderwijs mee die bij andere programma's zijn ondergebracht.
Begin 2020 is de Beleidsvisie sociaal domein 2020-2023 vastgesteld. Dit is een visie op hoofdlijnen voor het brede sociaal domein. We werken aan een samenhangend en integraal beleid. Hierbij sluiten we aan op de belevingswereld van de Zevenaarse inwoners en op de sociale structuren in onze gemeente. De visie draagt bij aan het realiseren van de ambities en doelstellingen binnen het sociaal domein.
Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden: financiële beheersbaarheid, goed opdrachtgever-opdrachtnemerschap en datagestuurd werken.
De ambities voor het sociaal domein zijn: we doen wat nodig is; meer inwoners in Zevenaar leven in een (sociaal) veilige omgeving; meer inwoners doen zo zelfstandig mogelijk mee aan de maatschappij.

We houden bij de beleidsontwikkeling en uitvoering de volgende principes in acht:

  • Rechtszekerheid – we doen wat nodig is
  • Primaire levensbehoefte – eigen verantwoordelijkheid
  • Positieve gezondheid – samen verantwoordelijk
  • Integrale benadering – de mens staat centraal
  • Van en voor inwoners – inclusieve samenleving
  • Participatie – netwerk samenleving
  • Regionale samenwerking – slim volgen in de basis en vooroplopen waar nodig

Wat willen we bereiken?

Wij willen dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Mensen die hier hulp bij nodig hebben ondersteunen we zo goed mogelijk. We richten ons op preventie: voorkomen is beter dan genezen. Als problemen eerder gesignaleerd worden, kan er op een laagdrempelige manier een oplossing gezocht worden. Voor werkzoekenden zetten we primair in op het vinden van passend werk.

Ontwikkelingen

In 2023 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe visie en integrale nota sociaal domein. We streven naar een brede kijk en integrale aanpak bij de ondersteuningsvragen in het sociaal domein.
Landelijk is de hervormingsagenda Jeugdzorg vastgesteld en deze wordt regionaal en lokaal uitgewerkt in een uitvoeringsagenda.

Maatschappelijke ondersteuning
We werken regionaal en lokaal verder aan de transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis. Dit ondanks dat de landelijke invoeringsdatum van de transitie Beschermd Wonen (weer) is uitgesteld. Eind 2023 is een start gemaakt met een lokaal plan Beschermd Wonen / Beschermd Thuis. Dit plan richt zich op kwetsbare inwoners en het (verder) versterken van de lokale sociale infrastructuur en is in de 1e helft van 2024 gereed.
De achterstand in het herindiceren van huishoudelijke ondersteuning is in 2023 weggewerkt. Deze 700 herindicaties zijn allemaal op grond van de zgn. HHM-normen afgegeven. De totale omvang van deze indicaties huishoudelijke hulp nam met 0,44% toe. Daarentegen is 59% van deze 700 herindicaties nu voor onbepaalde duur afgegeven. Dat betekent dus dat er 413 indicaties, bij geen wijzigingen in de situatie, niet meer herbeoordeeld hoeven te worden.
In 2023 zijn gelijktijdig met het opstellen van het verbeterplan doelgroepenvervoer in de praktijk al enige verbeteringen opgepakt. Dit heeft de nodige kostenbesparing opgeleverd. Maar er zijn nog diverse verbeteringen mogelijk. Deze zijn opgesomd in het verbeterplan en rollen wij in 2024 en 2025 uit.

Inburgering
De druk op de huisvesting en opvang van onder andere de inburgeraars was in 2023 onverminderd hoog en blijft stijgen. De taakstelling van 2023 voor de huisvesting van statushouders in de gemeente is net niet gehaald. De huisvestingsopgave voor 2024 is eveneens hoog en vraagt om creatieve oplossingen om inburgeraars te huisvesten. De spreidingswet, om gemeenten te verplichten om asielzoekers op te vangen treedt in februari 2024 in werking. De inburgeringstrajecten lopen via verschillende (leer-) routes bij verschillende aanbieders. De aanbieders lopen eerdere achterstanden in. We werken aan kwaliteitsverbetering.  

Oekraïne
De oorlog duurt voort en mensen vluchten naar veilige landen. De druk op de opvanglocaties is hoog. De gemeente Zevenaar voldoet aan de resultaatverplichting om 195 mensen in de gemeentelijke opvanglocaties op te vangen. Er is een inspanningsverplichting voor de opvang van 240 mensen in de gemeentelijke opvanglocaties, daaraan heeft de gemeente niet voldaan. Bij particulieren wonen ongeveer 35 mensen uit Oekraïne. De mensen die kunnen werken zijn voor het overgrote deel aan het werk, zij werken vooral op basis van tijdelijke contracten. De leerplichtige kinderen gaan naar school in Zevenaar of Arnhem. De druk op de gezondheidsvoorzieningen is hoog, met de huisartsen zijn afspraken gemaakt.

Schuldhulpverlening
In november 2023 is een Kamerbrief gekomen waarin beschreven staat dat het ministerie van SZW samen met de VNG, NVVK en Divosa gewerkt heeft aan een verbeterplan om de kwaliteit van schuldhulpverlening per gemeente te waarborgen. Dit verbeterplan bestaat uit de basisdienstverlening. Een groot deel van de elementen waaraan de basisdienstverlening per gemeente  moet voldoen is in 2023 geïmplementeerd in de basisdienstverlening van de gemeente Zevenaar.

Nieuwe bestuurlijke opdracht RSD 2024 -2026
In de raadsvergadering van 20 december 2023 heeft de raad de RSD een nieuwe bestuurlijke opdracht gegeven voor de periode 2024 tot en met 2026.
De focus in deze nieuwe opdracht is gericht op het investeren in mensen met arbeidspotentieel binnen alle klantgroepen van de RSD. Er wordt geïnvesteerd om deze inwoners, die veelal langer in de uitkering zitten en waarbij de persoonlijke omstandigheden complex kunnen zijn, te begeleiden richting werk en aan het werk te houden.

Toekomstvisie Sociaal ontwikkelbedrijf
Eind december 2023 bent u geïnformeerd over het proces dat is gestart om te komen tot een toekomstbestendige sociaal ontwikkelbedrijf in de Arbeidsmarktregio Midden Gelderland. In de loop van 2024 informeren wij u nader over de uitkomsten van dit proces.

Hersteloperatie kindertoeslagenaffaire
Om de gedupeerden zo goed mogelijk te kunnen helpen is de brede ondersteuning verlengd tot 2026. De middelen worden door het Rijk beschikbaar gesteld via de SPUK-kindertoeslagenaffaire.

Beleidskaders

  • Notitie participatie, een kijk op de samenwerking tussen inwoners en gemeente 2018
  • Convenant Schoolveiligheid (Financiële en inhoudelijke onderlegger: Samenwerkingsagenda Veilig en Zorgzaam Schoolklimaat)
  • Radar-rapport behorende bij raadsvoorstel 'Toekomst uitvoering participatiewet' (vastgesteld: raad Rijnwaarden 27-6-2017 en raad Zevenaar 6-7-2017)
  • Agenda werk en economie (april 2018)
  • Businesscase RSD (mei 2018)
  • Beleidsplan Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Participatiewet 2020-2023 (2020)
  • Beleidsvisie Sociaal domein 2020-2023 (2020)
  • Beleidsnota Armoede en Schuldhulpverlening (2019)
  • Onderwijskansenbeleid 2020- 2023
  • Uitvoeringsagenda Onderwijskansenbeleid 2020-2023
  • Verordening maatschappelijke ondersteuning Zevenaar 2023.
  • Beleidsregels en Nadere regels Wmo 2022.
  • Kadernota Samen aan Zet 2022 en verder (transformatie beschermd wonen naar beschermd thuis).
  • Verordening jeugdhulp 2023 inclusief beleidsregels en nadere regels

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

75.526

45,0 %

19.999

12,0 %

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 08:13:05 met de export van 05/28/2024 08:04:27