Programma's

Volksgezondheid en duurzaamheid

7.Volksgezondheid en duurzaamheid

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden volksgezondheid, milieu en duurzaamheid. Volksgezondheid richt zich op een gezonde leefomgeving en leefstijl. Milieu richt zich op de onderdelen lucht, geluid, bodem, externe veiligheid en duurzaamheid (klimaat).
Over duurzaamheid/klimaat zijn in het Nationaal Klimaatakkoord afspraken gemaakt waarbij de uitvoering bij de gemeenten is belegd. De aanpak en invulling van Zevenaar is onderverdeeld in de ‘resultaten’: energietransitie, warmtetransitie, circulaire economie/fairtrade gemeente en klimaatadaptatie.

Wat willen we bereiken?

Wij willen een bijdrage leveren aan een gezonder Zevenaar. Dit bereiken we door meer dan een goede gezondheidszorg alleen. De omgeving waarin we leven is ook belangrijk om ons geestelijk en lichamelijk fit te voelen. We werken ook aan een duurzame samenleving. Zo borgen we de toekomstbestendigheid en leefbaarheid van de samenleving voor onze toekomstige generaties.

Ontwikkelingen

Transitievisie warmte
Vanwege landelijke ontwikkelingen zijn andere eisen gesteld aan de Transitievisie warmte om ook de implementatie van de nieuwe wet- en regelgeving mogelijk te maken.
De gemeente moeten per (cluster van) dorp(en) of wijk(en) onderzoeken wat het beste alternatief voor aardgas is. Deze opdracht is eind 2023 verleend en in de eerste helft van 2024 worden de eerste resultaten verwacht. Deze resultaten zijn een bouwsteen voor de actualisatie van de Transitievisie warmte dat als een Warmteprogramma onderdeel uit gaat maken van de Omgevingsvisie.

Ontwikkelingen wettelijk instrumentarium warmte transitie
In de eerste voortgangsrapportage hebben we aangegeven dat u bij de tweede voortgangsrapportage verder wordt geïnformeerd over nieuwe wet- en regelgeving dat wordt ontwikkeld om gemeenten meer handvatten te geven bij de warmte transitie. Vanwege nieuwe landelijke verkiezingen en het formeren van een nieuw kabinet heeft de verdere ontwikkeling en implementatie vertraging op gelopen. De nieuwe wet- en regelgeving zijn niet controversieel verklaard. De verwachting is dat nieuwe de wet- en regelgeving per 2025 in werking treden.
In het kader van de ontwikkelingen dat warmtenetten voor meer dan 50% in publieke handen moeten zijn, zijn we ons aan het oriënteren op wat onze rol en positie hierin kan zijn.

Warmtenet stad Zevenaar
Vanwege het standpunt van het demissionair kabinet over de verhouding privaat – publiek bij warmtenetten heeft het private warmtebedrijf waarmee we in overleg waren alle nieuwe ontwikkelingen onhold gezet.
Daarom zijn we de opties aan het onderzoeken van een eigen afkoppeling direct bij de bron (AVR). Resultaten van dit onderzoek worden in de eerste helft van 2024 verwacht.

Warmtenet Spijk
Het onderzoek naar een warmtenet in Spijk is positief. Eind 2023 is het plan van aanpak Restwarmtenet Spijk opgesteld en is met de partijen de intentie uitgesproken om verder te gaan om tot een samenwerkingsovereenkomst te komen.

Volksgezondheid/GGD
De afgelopen jaren is taakstellend bezuinigd op het budget van de GGD (VGGM). Daarmee is de basiskwaliteit in het gedrang gekomen en kon op onderdelen niet meer aan het wettelijk niveau worden voldaan. Daarom hebben de gezamenlijke VGGM-gemeenten de bijdragen voor zowel de 'Algemene Publieke Gezondheid' (APG), als voor de 'Jeugdgezondheidszorg' (JGz) voor 2023 en 2024 naar boven moeten bijstellen. Mede hierdoor werd de GGD in staat gesteld om de basistaken voor de beide onderdelen vanaf medio 2023 weer volledig uit te voeren. Voor zowel de APG als voor de JGz wordt toegewerkt naar toekomstbestendigheid. Het toekomstplan is in het voorjaar 2024 aan u voorgelegd met de concept-begroting van de VGGM voor 2025.

Beleidskaders

  • Milieubeleidsplan 2013-2030 Zevenaar
  • Beleidsvisie Externe Veiligheid 2012 Zevenaar
  • Nota Bodembeheer 2011 Zevenaar
  • Geluidbeleid 2008 Zevenaar
  • Geluidbeleid Rijnwaarden
  • Watertakenplan de Liemers 2022-2026 (2022)
  • Uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie (DPRA) (2022)
  • Integraal beleidsplan openbare ruimte 2022-2032 (2022)
  • Beheerplan water en riolering (2022)
  • Beheerplan begraafplaatsen (2022)

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

12.011

7,2 %

10.073

6,0 %

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 08:13:05 met de export van 05/28/2024 08:04:27